Üretilen elektriğin piyasa satış fiyatı son bir senede Türk Lirası bazında yaklaşık 5 kat, dolar bazında da 3.5 kat artış gösterdiği belirtiliyor. EPİAŞ (Enerji Piyasaları İşletme A.Ş.) verilerine göre, elektrik şirketleri geçtiğimiz sene şubatta ürettikleri elektriği ortalama 3.1 dolar/sentten piyasaya satışını yapıyordu. Bugün ise bu fiyat tutarı 10.5 sente kadar çıktı. Aynı şekilde devletin temin ettiği elektriğe de zam gelince faturalar arttı. Piyasaların normale dönüşüylefiyatların tekrar gerilemesi öngörülüyor.
Fakat hükümetin pahalı elektrik alım garantileri sebebiyle, fiyatlar gelecekte düşse hatta bugünkü seviyelerde kalsa bile özellikle Akkuyu NGS sebebiyle ek zam baskısı gündeme gelcek.
Akkuyu’ya sağlanan aşırı yüksek alım garantisi sonunda faturalara önümüzdeki seneden itibaren küçük küçük zam şeklinde yansıyacak.
Elektrik maliyeti 5’e katlandı
Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre; Elektrik fiyatlarının fahiş şekilde artmasında hükümetin kuru yükselten faiz kararı etkiliydi. Son bir senede örneğin dolar kuru 7.75 TL’den 13.5TL’ye ulaşınca elektriğin piyasadaki satış fiyatı da ortalamada 5 kat arttı ve 28.8 kuruştan 141.5 kuruşa yükseldi. Üstelik bu fiyat, dövizdeki hızlı tırmanışın henüz başlamadığı Mayıs 2016 tarihinde 8.6 kuruşa kadar düşmüştü. Dış piyasa şartları da kur zamlarına dahil edilince fahiş zam yapılan elektrik adeta lüks tüketim haline geldi.

You must be logged in to post a comment Login
Yorumunuz
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.